A meglévő anyagok alapján a felsőoktatási szakmai szervezetek részvételével mindenképpen újrafogalmazzák a szakemberek szerint korábban elég gyengére sikerült felsőoktatási törvényt – ebben állapodott meg a Felsőoktatási Konferenciák Szövetsége a Magyar Bálint szakminiszterrel folytatott keddi, Budapesten megrendezett konzultáción.

Besenyei Lajos, a Magyar Rektori Konferencia elnöke az MTI-nek elmondta: a törvényfogalmazó bizottságban a felsőoktatási intézmények képviselői mellett a Felsőoktatási Tudományos Tanács, a Magyar Akkreditációs Bizottság és a szakszervezet delegáltjai is helyet kapnának.

Hozzátette: az egyetemek és főiskolák képviselői hétfőn kapták kézhez a felsőoktatási törvény legutolsó változatát, amely az augusztusi igen gyenge, szerencsétlen javaslattal ellentétben már alkalmas szakmai vitára. A tervezetből – miként azt lapunk már korábban megírta – az intézmények privatizációjának veszélyét kiirtották, a professzorok, docensek munkaviszonya kapcsán pedig határozatlan idejű alkalmazás szerepel.

Besenyei Lajos közölte az adjunktusok, tanársegédek sem kerülnének ki a versenyszférába: ha kétszer négy év után sem sikerül az előrelépéshez szükséges követelményeket teljesíteniük, akkor a munkaviszonyuk megszüntethető – miként eddig is ez volt a szabály. A korábban sok vitát kiváltó igazgatótanácsokba a tagok többségét az egyetem delegálná, a testület elnöke pedig a rektor lenne.

Besenyei Lajos úgy vélekedett: az újabb változatot az egyetemek, főiskolák október közepén vitathatják meg saját testületeikkel, az utolsó változatról pedig novemberben születik végső döntés.