Az Országgyűlés számvevőszéki bizottsága hétfői ülésén általános parlamenti vitára alkalmasnak találta a 2005-re szóló adó- és járuléktörvény-javaslatot. Az ellenzéki képviselők és az SZDSZ honatyái azonban több elemét is kifogásolták a tervezetnek.

Az Országgyűlés számvevőszéki bizottsága hétfői ülésén a kormánypárti képviselők támogató szavazataival általános parlamenti vitára alkalmasnak találta a 2005-re szóló adó- és járuléktörvény-javaslatot. A testület ülésén a Pénzügyminisztérium képviselője elmondta: a jövő évre szóló adó- és járuléktörvény-javaslat célja a mostaninál igazságosabb közteherviselés megvalósítása. A tervezett változtatások a foglalkoztatás bővítését, az élőmunka terheinek könnyítését, az átlagos jövedelműek, illetve az átlag alatti jövedelemmel rendelkezők terheiknek csökkentését irányozzák elő. Egyúttal a változtatások segítik a beruházások bővítését is.

Tállai András (Fidesz), a bizottság elnöke kijelentette: a fideszes honatyák nem tudják támogatni a törvényjavaslat egészét, mivel ugyan sok pozitív elemet tartalmaz, de összhatásában nem éri el azokat a célokat, amelyeket a kormány kommunikálni próbál.

A vállalkozások terheinek könnyítéséről beszél a kormány, az egészségügyi hozzájárulás mértéke azonban csupán 2005 novemberétől mérséklődne, összességében pedig az adórendszer nem egyszerűsödik – tette hozzá.

Ezzel szemben Farkas Imre (MSZP) arra az álláspontra helyezkedett, hogy a törvényjavaslat segíti a fiatalok munkába állását, összességében is javít a foglalkoztatás helyzetén, a személyi jövedelemadó-rendszer egyszerűbbé válik, a terhek csökkennek.

Szalay Gábor (SZDSZ) elmondta: az SZDSZ ugyan az adótörvények szellemével, irányvonalával egyetért, nem tudja azonban elfogadni az árfolyamnyereség-adó újbóli bevezetését. Ezt a módosítást az SZDSZ nem fogja megszavazni.

Az árfolyamnyereség-adó újbóli életbe léptetése ellene hat az értéktőzsdének, a befektetések ösztönzésének – mondta.

A PM jelen lévő képviselője elmondta, összességében 3,5-4 milliárd forint bevételt vár a kormány az árfolyamnyereség-adótól.