Az enyhülő ítélkezési gyakorlatról, a büntetőeljárásban résztvevők jogainak érvényesüléséről és a bírók elleni támadásokról esett szó többek közt az országos rendőrfőkapitány és a Legfelsőbb Bíróság elnökének keddi találkozóján.

Bemutatkozó látogatást tett Bene László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány Lomnici Zoltánnál, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökénél Budapesten.

A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Lomnici Zoltán hangsúlyozta: arra kell törekedni, hogy a rendőrség és a bíróságok között “megfelelő, jogszabályokon alapuló kapcsolat legyen”.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke a rendőrség nyomozati munkájáról szólva elmondta: “megállapítható, elsősorban a kiemelkedő ügyekben igen jó színvonalú a felderítő munka” ,és általában a büntetőügyekkel kapcsolatban a statisztikák és a bírák személyes tapasztalatai is azt mutatják, hogy megfelelően működik a rendőrhatóság, és betölti hivatását. “A büntetőeljárás nyomozati szakaszában érvényesülnek az eljárás résztvevőinek és más érintetteknek általános emberi és eljárási jogai, különösen a terhelti és védői jogok” – jelentette ki.

Lomnici Zoltán beszámolt arról, hogy a rendőrség több ízben megkereste a Legfelsőbb Bíróságot a tavaly július óta hatályos új büntetőeljárási törvény alkalmazásával kapcsolatban, ezekre a megkeresésekre a Legfelsőbb Bíróság szakmai választ adott, és ezt a véleményt a rendőrség figyelembe vette az eljárás során. Elmondta, hogy a megbeszélésen szóba került a bírák elleni támadások megszaporodása. “A rendőrség minden esetben gyorsan és szakszerűen intézkedik” – mondta.

Szavai szerint az országos rendőrfőkapitánnyal egyetértettek abban, hogy fontos az áldozatvédelmi törvény mielőbbi megszületése. A főbíró elmondta, hogy egyetértett Bene Lászlóval abban: a rendőrség és a bíróság munkáját értékelő, nem mindig szakszerű írások mindenképpen veszélyeztetik a rendőrség és a bíróság munkájába vetett bizalmat.

Arról, hogy az ítélkezési gyakorlat túlságosan enyhe lenne, kifejtette: a büntetőbírósági ítéleteket azok a jogszabályok határozzák meg, amelyeket a rendszerváltás óta a különféle egyezményekhez való csatlakozások miatt folyamatosan enyhítettek. Ha szigorúbb, börtönre koncentráló ítélkezési gyakorlat alakulna ki, esetleg hónapokat, éveket kellene várni a behívóra, miközben jelenleg is túlzsúfoltak a börtöneink – tette hozzá.

Hangsúlyozta, mindazokat a hibákat, amelyek jelen vannak a büntető igazságszolgáltatásban, nem szabad véka alá rejteni, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezeket megszüntessék.