A miniszterelnök hétfőn reggel találkozott Holló Andrással, az Alkotmánybíróság elnökével. A megbeszélésen a felek leszögezték: elkötelezettek a független, erős Alkotmánybíróság iránt. A miniszterelnök ösztönözni fogja a pártokat, hogy mielőbb jussanak egyezségre az új alkotmánybírók személyéről.

A kormány független és erős Alkotmánybíróságot szeretne, amelynek nem korlátozottak a működési feltételei – mondta Gyurcsány Ferenc hétfőn, miután találkozott Holló András AB-elnökkel.
A miniszterelnök arra fogja ösztönözni a parlamenti pártokat, hogy “nagyvonalú, a köztársaság működésének alapigényeire tekintettel lévő magatartással igyekezzenek mielőbb egyezségre jutni abban, hogy kik legyenek az újonnan megválasztott alkotmánybírók”.

Minden olyan kísérlet, amely az Alkotmánybíróságot be akarja vonni a pártpolitikába, árt a demokratikus köztársaság eszményének – fűzte hozzá a miniszterelnök, aki támogatja az Alkotmánybíróság azon igényét, hogy minél teljesebb legyen a testület jogkörének és feladatkörének alkotmánybeli szabályozása.

Gyurcsány alkotmánybírósági látogatása annak a sorozatnak a része, amelyben a kormányfő a köztársaság alapintézményeinek vezetőivel találkozik. A látogatások fő célja, hogy nyilvánvalóvá tegye: a kormány elkötelezett a köztársaság alapintézményeinek együttműködésében, az alkotmányos értékek biztosításában. A kormány egyenrangú partneri viszonyra törekszik az intézményekkel, és természetesnek tekinti az állami hatalom osztottságát, ahol a kormányzat csak egy ellensúlyokkal körülbástyázott részhatalmat birtokol – mondta.

Holló András közölte: az Alkotmánybíróság működése és függetlensége szempontjából hasonló elveket vallanak a miniszterelnökkel. A jogállam érdeke, hogy független, erős és minőségi működést produkáló Alkotmánybíróság működjön Magyarországon – tette hozzá.