Összesen 72 diáknak kell szembenéznie a közeljövőben a fegyelmi bizottsággal feltűnő vallási jelkép vagy öltözék iskolai viselése – és ezzel az ilyesmit tiltó új törvény megsértése – miatt.

Megkezdték a francia hatóságok az eljárásokat azok ellen, akik dacolnak a nemrégiben életbe lépett törvénnyel, amely kitiltja az iskolákból a feltűnő vallási jelképeket – közölte szerdán a francia oktatási minisztérium.

Két muzulmán diáklányt kicsaptak kedden mulhouse-i iskolájából, mert nem voltak hajlandók levenni az osztályteremben muzulmán fejkendőjüket. Szerdán két tizenhét éves diáklány áll ugyanilyen okból strasbourgi iskolája fegyelmi bizottsága elé.

Az új törvénnyel dacoló tanulók, diákok száma eredetileg jóval magasabb volt, a tanév szeptemberi kezdetekor hatszáz körül járt, de az iskolai vezetőknek az esetek többségében sikerült rábeszélniük őket a törvény tiszteletben tartására.

A francia parlament márciusban fogadta el a szóban forgó törvényt, de csak szeptemberben lépett hatályba az új jogszabály, amely mindenféle feltűnő vallási jelkép és öltözet iskolai viselését tiltja, köztük a zsidó fejfedőét és a nagy keresztekét is.