Az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) sajtóközleményt bocsátott ki, mely szerint az Egyesült Államok kormánya tovább erősíti a harcot a hamisítás és egyéb szerzői jogokat sértő visszaélések ellen.

Ennek keretében azt tervezi, hogy szövetségi nyomozókat helyeznek az Egyesült Államok budapesti és Hong-Kong-i nagykövetségére. Feladatuk lesz, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi nyomozókkal, és hatékonyabbá tegyék a szerzői jogvédelem alá eső termékek, így a hangfelvételek védelmét.

Az Egyesült Államok kormánya tovább erősíti a harcot a szellemi tulajdonjogot sértő lopások és visszaélések ellen. John Ashcroftnak, az USA igazságügyi miniszterének a vezetésével megerősítik az Igazságügyi Minisztérium és az FBI szervezeteit, amelyek feladata lesz a filmkalózok, illegális fájlcserélők elleni küzdelem és a szellemi tulajdon védelme. Ezen intézkedések konkrét lépéseket tartalmaznak, melyek fokozzák a bűnözés elleni harcot. A jelenleg 13 amerikai városban működő CHIP (Computer Hacking and Intellectual Property unit- Számítógépes Hacker és Szellemi Tulajdont Védelmező) egység mellett további öt városban hoznak létre szerzői jogsértések ellen fellépő csoportokat. Az Igazságügyi Minisztérium felszólította az FBI-t, hogy a szellemi tulajdon védelmezésével kapcsolatos nyomozásokra nevezzen ki több különleges ügynököt és bűnügyi hírügynökség segítségével nemzetközi és országos kampányt indítson a szerzői alkotásokra specializálódott bűnszövetkezetek ellen.

A kiterjedt kampány fokozott figyelmet fordít az összes szerzői és szellemi tulajdon jogokkal védett és hamisítás útján nagy haszonnal terjeszthető termékre, a vényköteles gyógyszerektől kezdve az autóalkatrészeken át egészen a DVD-kig. A nemzetközi bűnüldözés hatékonyságának növelése érdekében javaslatot tettek, hogy szövetségi nyomozókat küldjenek az USA budapesti és Hong-Kong-i nagykövetségére. Az ő feladatuk, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi nyomozókkal és elősegítik a gyorsabb vádemelést. Az USA Igazságügyi Minisztériuma tervezi továbbá, hogy változtatnak a kiadatási megállapodásokon, ezzel is megkönnyítve a szerzői jogtulajdonosoknak polgári jogi követeléseik érvényesítését.

Az Amerikai Egyesült Államok gazdaságát évente 250 milliárd dollár veszteség éri a szerzői jogok, védjegyek és szabadalmak megsértése miatt. A szerzői joggal védett termékek előállításával foglalkozó vállalatok az USA munkaerejének körülbelül 4 százalékát alkalmazzák. 2002-es adatok szerint a szerzői jogok által védett termékek értéke a GDP-ben 626,6 milliárd dollárra tehető, amely az amerikai gazdaság körülbelül 6 %-át jelenti.

Magyarországon az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) feladata, hogy a törvényi előírások mellett védje az audiovizuális termékek (filmek) szerzői jogait és harcoljon a DVD-k, videó CD-k, egyéb hordozók, valamint interaktív játékok hamisítása, illegális internetes letöltése és terjesztése ellen, továbbá szakértőként együttműködik a rendőrséggel az ilyen esetek felderítésében.

Mihály György, az ASVA kutatórimának elnöke, az USA-beli intézkedések kapcsán elmondta ”Üdvözöljük az USA döntését, mely szerint hazánkban szeretnék telepíteni a szerzői jogokkal foglalkozó szövetségi nyomozót. Úgy gondoljuk, hogy nem szabad lebecsülni a szerzői jogsértéssel kapcsolatos bűnügyek veszélyeit, hiszen ezek szorosan összefüggésben állnak az alvilág szervezeteivel, a háttérben gyakran fedezhető fel prostitúció, kábítószer-kereskedelem. Világszerte egyre több illegális pénzforrás szűnik meg a szervezett bűnözés és a terrorizmus számára, ezért a szerzői jogsértéssel kapcsolatos bűnügyek, így például a DVD-kalózkodás, fontos bevételi forrást jelent az alvilág számára.”

„Magyarországon is erélyesebb fellépésre számíthatnak azok, akik audiovizuális kalózkodást követnek el. A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető. Hasonló esetben Magyarországon akár ilyen büntetés is kiszabható” – tette hozzá a jogvédő szervezet kuratóriumának elnöke.