A parlament által jelenleg tárgyalt jegybanktörvény-módosítás szakmailag indokolatlan, ellentmond az európai kulturális hagyományoknak és legfőképpen az Európai Unió szabályainak – jelentette ki Járai Zsigmond, Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank inflációs konferenciájának szünetében.

Az elnök szerint a tjavaslat mögött felfedezhető az a politikai szándék, hogy a kormány be akar avatkozni a monetáris politika formálásába. A tervezett jogszabály-változtatás ellentmond a maastrichti szerződésnek, amely még a kormányzati beavatkozás kísérletét sem tartja megengedhetőenk – mondta Járai. Közölte azt is, ha szükséges, az MNB az Alkotmánybírósághoz, az államfőhöz, illetve az Európai Unió bíróságához fordul.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter ennek kapcsán azt mondta, a kormány a jegybanktörvény tervezett módosításáról végleges álláspontját az Európai Központi Bank (EKB) álláspontjának ismeretében alakítja majd csak ki, s addig a parlament nem is szavazás róla. A kormány messzemenően elkötelezett a jegybank szakmai, politikai és anyagi függetlenségének biztosítása, sőt erősítése mellett.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…