Eddig csak kósza pletykák keringtek arról, hogy a kamerás mobiltelefonok engedély nélküli használatát büntetni fogják, most azonban már biztos, hogy az illegális kamerás mobilos fényképezést büntetni fogja a törvény, legalábbis Új-Zélandon.

Az új-zélandi törvényhozók várhatóan hamarosan meg fogják szavazni azt a törvénytervezetet, mely kimondja, hogy a megfelelő engedélyek hiányában tilos fényképeket készíteni a mobiltelefonok segítségével. Az előreláthatólag a jövő esztendőben hatályba lépő törvény meglehetősen szigorú, ugyanis a vétkesnek talált mobilosok adott esetben akár három esztendőre is rács mögé kerülhetnek.

A kamerás mobilok világszerte egyre több problémát jelentenek. A gyárak attól félnek, hogy az ilyen készülékek révén fel fog lendülni az ipari kémkedés, a japán könyvkereskedések számára pedig komoly veszteségeket okoznak a kamerás készülékekkel dolgozó, úgynevezett digitális bolti tolvajok, akik lefényképezik, majd pedig otthon díjmentesen elolvássak a különböző könyveket. Egyre több öltözőben is tiltják a kamerás telefonok használatát, ugyanis az utóbbi időkben elszaporodtak az ezen eszközökkel elkövetett kukkolásos esetek.