A belsőpiaci biztosról csak Bolkestein-irányelv névre keresztelt javaslat lehet a következő időszak legfontosabb témája az EU-ban: a törvényjavaslat az európai gazdaság több mint kétharmadát lefedő szolgáltatási szektor teljes liberalizációját célozza.

Összecsaptak a vállalati kamarák és a szakszervetek egy csütörtöki brüsszeli meghallgatáson, amelyet a szolgáltatási piac teljes liberalizációjáról szóló irányelvjavaslatnak szenteltek. Az új direktívának jelentős gazdasági következményei lehetnek, alapvetően befolyásolhatja például a munkaügyi viszonyokat is a tagállamokban. Az Európai Parlamentben rendezett meghallgatáson szakszervezetek a javaslat azon elemét kritizálták elsősorban, amely lehetővé teszi, hogy egy vállalat saját hazájának törvényei alapján nyújthasson szolgáltatást a többi 24 állam akármelyikében. Az érdekképviseletek szerint ez teljesen alááshatja a fogadó államok munkaügyi és fogyasztóvédelmi szabályozását, mert versenyelőnyben részesíti a lazább szabályozással rendelkező államokat. A szakszervezetek a parlament előtt felvonulást és tüntetést is tartottak, az Internacionálét játszva.

A javaslattévő Európai Bizottság szerint az irányelv célja az egységes, belső piac teljes kiépítése Európában és a verseny élénkítése. A javaslatot a legtöbb gazdasági kamara és vállalati érdekvédelmi szerv támogatja, hasonló megfontolásból. “Az irányelv elfogadása csökkentené a vállalatok költségeit, növelné a versenyt, ez pedig a vállalatok és a fogyasztók számára is előnyös” – áll az Amerikai Kereskedelmi Kamara közleményében. A Bolkestein-direktíva elfogadásához a tagállamok minősített többségének és az Európai Parlament egyszerű többségének támogatása kell. A vita azonban még sokáig elhúzódik.