A Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet vizsgálatai szerint a bent lévő fiatalkorúak húsz-harminc százaléka használt már drogot. A szervezet szerint fontos lenne, hogy ne egymás között adogassák a tűket, mert az gyorsan megnövelheti a HIV és hepatitis C fertőzöttek számát a börtönökben.

Nincsenek pontos adatok arról, hogy hányan használnak a rácsok mögött kábítószert, de azt a börtönvezetők is elismerik, hogy az elítéltek hozzájutnak a drogokhoz – állítja egy jogvédő szervezet. Egy kétezerben készült felmérés szerint akkor 900 elítélt volt kábítószerélvező. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint nem üldözni, hanem segíteni kellene a börtönökben élő drogosokat. A tűt egymás között cserélő kábítószeresek között például gyorsan terjed a HIV és a hepatitis C fertőzöttség a börtönökben is, hiszen más nyugat-európai országokkal ellentétben itthon nem biztosítanak steril tűt a drogosoknak.

„Legyen politikai akarat arra, hogy ezeket a programokat bevezessék-e, akár a kondom biztosítására gondolok, vagy az intravénás droghasználóknál a tűcsere programokra” – nyilatkozta Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa, drogpolitikai programvezető.

A jogvédő szervezet szerint inkább a kezelésre és a segítésre kellene pénzt költenie az államnak, nem pedig arra, hogy mindenáron megtalálja a cellákban elrejtett drogot. Szerintük ugyanis ettől még csökken a droghasználat a börtön falai között.