Immár mind az Európai Unió, mind az athéni kormány elismeri, hogy Görögország 2001-ben lényegében csalással jutott be az euróövezetbe – azonban az Európai Bizottság szerint itteni tagságát immár nem lehet megkérdőjelezni.

Egy diplomata Brüsszelben kiszivárogtatta, hogy az EU statisztikai hivatalának múlt héten helyszínen járt küldöttsége hivatalosan is megállapította: Görögország olyan adatok alapján jutott be az euróövezetbe, amelyek államháztartási hiányát jóval alacsonyabbra tették, mint az valójában volt. Ez azért fontos, mert a közös pénzhez való csatlakozást szabályozó maastrichti kritériumok egyike szerint ez a hiány nem lehet 3 százaléknál magasabb. A diplomata nem mondott számokat, s az EU sem hozta nyilvánosságra ezeket egyelőre (nyilván megvárják az EU-tagállamok pénzügyminisztereink most hétfő esti és keddi brüsszeli tanácskozását), de egy görög gazdasági lap szerint az államháztartási hiány 1997-ben 6,44, egy évre rá 4,13 és a 2001-es belépés szempontjából döntő 1999-es esztendőben is 3,38 százalékos volt.

A meghamisított adatok alapján történő belépés tényét hétfőn az athéni vezetés is elismerte: mint Georgesz Alogoszkufisz pénzügyminiszter bejelentette, immár bizonyított tény, hogy a deficit 1999 óta egyetlen évben sem esett 3 százalék alá. Az EU holland elnöksége részéről egy illetékes elmondta, hogy az eurozóna pénzügyminiszterei hétfő esti brüsszeli találkozójukon megvitatják majd a görög kérdést, de az esetleges szankciókról – ha egyáltalán születik ebben az ügyben ilyen döntés – valószínűleg csak a következő, decemberi tanácskozáson esik majd szó.

Mindenesetre Görögország kizárása az eurózónából (s így a közös nyugat-európai valuta helyett ismét a görög drachma bevezetése) elképzelhetetlen: az Európai Bizottság egyik szóvivője hétfőn azt közölte, hogy Görögország tagságát nem lehet megkérdőjelezni, erre a testület szakértői szerint nincs megfelelő jogi bázis. Az egész botrányt egyébként éppen a jelenlegi, idén tavasszal hatalomra jutott konzervatív görög kormány robbantotta ki, amikor bejelentette, hogy az általuk elvégzett felülvizsgálat szerint a 2000-2004 közötti időszakban (azaz elődje idején) az államháztartási deficit minden évben meghaladta a 3 százalékos küszöbértéket.