Aggasztónak nevezte a gyermekbűnözés mértékét a belügyminiszter, ezért az ORFK új bűnügyi főigazgatójának február közepéig ki kell dolgoznia a jelenség visszaszorításáról szóló koncepciót.

Lamperth Mónika belügyminiszter beiktatta Berta László dandártábornokot, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) új bűnügyi főigazgatóját. Berta László 1997-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője volt, helyére Kökényesi Antal vezérőrnagyot nevezik ki. Az ORFK korábbi bűnügyi főigazgatója, Ferenczi László vezérőrnagy november 16-tól a belügyi tárca rendészeti és bűnmegelőzési helyettes államtitkáraként dolgozik tovább. Lamperth Mónika elmondta: értékelte az elmúlt időszak bűnügyi tevékenységét, amit jó színvonalúnak tart. Az elmúlt két-három évben a bűnügyi mutatók javultak, a közvélemény 85 százaléka elégedett a bűnüldözési tevékenységgel.

A rendőrség szervezetében végrehajtott változtatások összhangban vannak az Európai Unió elvárásaival, és a belügyminiszter azt várja, hogy a magyar rendőrség nemzetközi megítélés szerinti erős pozícióját tovább növelje az új bűnügyi vezetés. Lamperth Mónika aggasztónak tartja, hogy magas a gyermekkorúak részvétele az elkövetők között. Mint mondta, a gyermekkorú elkövetők maguk is áldozatok, a környezetükben kell keresni az okot, ami miatt bűnelkövetőkké válnak. Szerinte a megelőzés a legfontosabb, amelyhez szoros társadalmi együttműködésre van szükség. Február közepéig egy szakmai koncepció kidolgozását várja az új bűnügyi főigazgatótól, a gyermekkorúak bűnelkövetésének, bűnözővé válásának megakadályozására, megelőzésére.