Az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America, MPAA) tegnap bejelentette, hogy pereket indít olyan internetezők ellen, akik szerzői jogvédett filmeket osztanak meg más felhasználókkal.

A filmstúdiók érdekvédő szervezete emellett egy olyan szoftver kiadását tervezi, amely felkutatja a számítógépeken talált zenéket, filmeket és fájlmegosztó alkalmazásokat. A várakozások szerint a szülők e szoftver segítségével megóvhatják rosszcsont gyereküket az illegális fájlcsere jogi következményeitől.

Az MPAA szóvivője nem árulta el, hogy hány felhasználó ellen indítanak jogi eljárást, azonban korábbi hírek szerint legalább kétszáz esetről lehet szó. A szóvivő hangsúlyozta, hogy ez csak a perek első hulláma, a jövőben további eljárások indítása várható. “A filmiparnak muszáj jogi eszközöket bevetnie azok ellen, akik az interneten keresztül ellopják a filmeket”

  • mondta Dan Glickman, az MPAA elnöke. “A filmipar jövőjét, az itt foglalkoztatott százezrek állását minden rendelkezésre álló eszközzel meg kell védenünk.”

Az MPAA adatai szerint a kalózkodás évente 3,5 milliárd dollár bevételkiesést okoz a jogtulajdonosoknak. Mivel az internetes fájlcsere által okozott kárt lehetetlen felbecsülni, ezért annak hatásai nem is szerepelnek ebben az öszegben

  • olvasható az MPAA honlapján.

Az MPAA a jogi kampány mellett jelentős magazinokban is elhelyez hirdetéseket, amelyekkel rá szeretné irányítani a figyelmet az illegális fájlcserére. “Ha azt hiszed, hogy a filmek illegális cseréje után el tudsz menekülni, gondold át mégegyszer”

  • áll az egyik hirdetésben, számos fájlcserélő hálózatból vett felhasználói név és IP-cím mellett. A hirdetéseket országszerte több mint tízezer üzletben és videokölcsönzőben is kiteszik.

Az MPAA által készített szoftver, ami zenék, filmek és fájlcserélő alkalmazások után kutat a merevlemezen, hamarosan ingyen elérhető lesz a szervezet honlapján. Az alkalmazást egy dán cég fejlesztette és egyelőre még nincs neve. Az MPAA tájékoztatása szerint a program csak megkeresi és azonosítja a fájlokat, de nem törli őket.

Az amerikai lemezkiadók szövetsége (Recording Industry Association of America, RIAA) már több mint ötezer pert indított fájlcserélő felhasználók ellen, most a filmipar is csatlakozik. A várakozások szerint a jogi eljárások el fogják tántorítani az internetezőket az illegális fájlcserétől, azonban ezt egyelőre semmiféle kutatási eredmény nem támasztja alá, a különféle adatok szerint a perek indítása után semmivel sem csökkent a fájlcserélő hálózatok felhasználóinak száma.