A Pénzügyminisztérium szerint az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) nem elfogadhatatlan az Európai Unió számára, ráadásul az EU illetékes bizottsága még nem tárgyalta meg a magyar kormánytól kapott információkat az eváról, így arról álláspontja sem lehet.

Az EU nem rövidül meg az eva miatt, hiszen a magyar kormány EU számlájára történő átutalása részeként szereplő áfa-befizetések között számoljuk el az egyszerűsített vállalkozói adó áfa-tartalmát is – mondta Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter szerint az egyeztetések az után kezdődnek meg, hogy az illetékes bizottság értékeli azokat az információkat, amelyeket az evával kapcsolatban kapott a magyar kormánytól.

Kovács László, az EU adóügyi biztosa Brüsszelben korábban elmondta: az Európai Unió az eva kérdésével eddig politikai szinten nem foglalkozott, és erről politikai állásfoglalás a közeljövőben nem várható. Kovács László hozzátette azt is: felkészülése során megismerte az Európai Unió néhány szakértőjének azon véleményét, miszerint az eva nem felel meg az uniós előírásoknak.

Az idén mintegy 65 milliárd forint eva-bevétel folyik be a költségvetésbe, amely eredetileg 54,5 milliárd forint bevételt tervezett ebből az adónemből 2004-re. Tavaly az eva-bevételek összege 31 milliárd forint volt.