A következő évben az idei 3 ezer helyett a 10 ezer legnagyobb magyar adózó teljesíti adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségeit interneten, elektronikus aláírással hitelesítve. Az úgynevezett eBEV-kör bővítését az adótörvény írja elő.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal összeállítása szerint az elektronikus adóbevallás a legnagyobb “adóteljesítménnyel” rendelkező adózókra terjed ki. Az adóteljesítmény fogalmát 2003-ban vezették be, az adózók bruttó költségvetési kapcsolatának mérésére.

Az eBEV első évében, 2004-ben a 3 ezer legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózó tartozott a körbe. A jövő évi adótörvény-javaslat szerint már a 10 ezer legnagyobb adózó lesz az eBEV részese. Az eBEV-körbe tartozók az összes magyar (adószámmal rendelkező) adózó kevesebb, mint 1 százalékát képviselik, adóteljesítményük azonban csaknem a kétharmada az összes magyarországi adóteljesítménynek. Az összes nettó pénzforgalomnak több mint a felét is ezek az adózók bonyolítják.

Az adóhatóság szempontjából nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy jövőre, amikor 10 ezerre bővül az eBEV-kör, összesen 350 ezerrel kevesebb bevallást kell rögzíteni a hagyományos módon az egyedi feldolgozások során. Nem mellékes az sem, hogy ezek a bevallások jóval kevesebb javítást igényelnek a hivatal részéről.

Bár a május 1-jei EU-csatlakozással megszűntek a belső vámhatárok, az adatszolgáltatási kötelezettség megmaradt az EU-tagországok felé történő értékesítésekről (az onnan kapott kontrolladatok pedig azt mutatják, hogy mely tagországokból történt értékesítés magyarországi partnernek). Az adatforgalom a gyors és zökkenőmentes biztosítása, az eredmények pontos kiértékelhetősége tehát fontos – és az eBEV ennek az elvárásnak is eleget tesz. Az eBEV-körbe tartozó összesen 9920 társas vállalkozás háromnegyede rendelkezik EU-s (közösségi) adószámmal.