A jegybanktörvény módosítása eleget tesz az alkotmány előírásainak, és összhangban áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségével. Ezt Draskovics Tibor pénzügyminiszter jelentette ki, miután fogadta őt Mádl Ferenc köztársasági elnök, akivel a jegybanktörvény módosításáról egyeztetett.

A Monetáris Tanács tagjai kinevezési rendjének megváltoztatása, illetve a jegybanktanács létszámának felemelése azt a célt szolgálja, hogy felkészültebbé és szakmailag sokszínűbbé váljék a testület – mondta Draskovics Tibor, miután találkozott Mádl Ferenccel. Hozzátette: a hatályos törvény kizárólag az MNB elnöke számára ad lehetőséget arra, hogy összeállítsa a Monetáris Tanácsot (MT), ami túlzott szakmai egyöntetűséghez vezet.

Európában sehol sincs ilyen menetrend, az Európai Unió valamennyi országában vagy a kormány jelöli az MT tagjait, vagy kombinált megoldás működik – fogalmazott a pénzügyminiszter, aki szerint a módosítás után ilyen kombinált megoldás jön létre. Az MT tagjainak felét a kormányfő, másik felét a jegybankelnök jelölheti.

  • A módosításról kikértük az Európai Központi Bank (EKB) véleményét, s ez után változott a törvénytervezet: valamennyi alelnök tagja marad a Monetáris Tanácsnak addig, ameddig mandátumuk érvényes – rögzítette a pénzügyminiszter. Egyéb kifogást az EKB nem fogalmazott meg, tette hozzá Draskovics Tibor, aki reményét fejezte ki, hogy a konzultáció hozzájárul a köztársasági elnök felelős döntéséhez.

Mádl Ferencnek, mivel a kormány sürgősségi elbírálást kért, 5 napja van annak eldöntésére, hogy aláírja-e a törvényt, vagy visszaküldi az Országggyűlésnek, esetleg azt az Alkotmánybírósághoz küldi. Amennyiben a törvény hatályba lép, akkor a miniszterelnök maximum 4 új tagot jelölhet a jegybanktanácsba. A pénzügyminiszter annak a feltételezésének adott hangot, hogy “megkérdőjelezhetetlen szakmai tekintélyeket” fog jelölni a miniszterelnök a kibővülő Monetáris Tanácsba.