Az Országos Választási Bizottság (OVB) helyt adott azoknak a kifogásoknak, amelyeket a Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB) a kormány, illetve az MSZP népszavazásra vonatkozó kiadványairól szóló döntései miatt nyújtottak be, illetve az FVB határozatait megváltoztatta.

Ficzere Lajos, az OVB elnöke a szerda esti ülést követően elmondta, az FVB döntéseinek lényege az volt, hogy a kiadványok sértik a választási eljárási törvényben rögzített “jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást”. Az FVB hivatkozott az Alkotmánybíróság határozatára is. Az OVB az ezekkel szembeni kifogásoknak helyt adott és az FVB határozatait megváltoztatta – közölte az elnök.

Kifejtette: az FVB az alapelv sérelmére alapozta határozatát és nem jelölte meg azt a konkrét törvénysértést, amelyre hivatkozva a panaszt be lehet nyújtani. A határozat megváltoztatásával kapcsolatban az OVB hivatkozott a 2002-es választások idején elfogadott állásfoglalására is, amely szerint az állami szervek feladat- és hatáskörének gyakorlása nem része a választási eljárási folyamatnak. Ficzere Lajos közölte: az OVB kimondta, az FVB tévesen állapította meg hatáskörét a kormányra, illetve annak tagjaira vonatkozóan.