Az Európai Unió igazságügy-minisztereinek csütörtöki találkozóján körvonalazódtak egy olyan új szabályozás keretei, amely megszüntetné a bűnözők számára előnyös joghézagokat, adminisztrációs korlátokat.

Egy ma is érvényben lévő 1959-es konvenció értelmében az EU-országoknak évente egyszer kell tájékoztatniuk partnerüket arról, ha annak állampolgárát letartóztatták, fogva tartják. A mostani tervezet szerint, ha egy tagállamban eljárás alá vonják, vagy elzárják egy másik ország állampolgárát, arról az érintett ország hatóságait haladéktalanul értesíteni kell. Egy gyanúsított fogva tartásával kapcsolatban az anyaország információkérésére legkésőbb 10 napon belül válaszolni kell.

Belgium azt is szorgalmazza, hogy a pedofília miatt elítéltekről kötelező legyen valamennyi tagország hatóságait értesíteni, mert így meg lehet megakadályozni, hogy valaki a szabadulása után egy másik uniós országban gyerekekhez kötődő munkát vállalhasson.

Az uniós igazságügy-miniszterek még nem jutottak egyezségre a pontos jogi szövegről, és egyelőre nincs megállapodás olyan kérdésekben sem, mint például az, hogy milyen bűncselekmények elkövetőiről tegyenek közzé listát, vagy hogy hány év elteltével kerülhet ki egy volt elítélt a közös uniós nyilvántartásból.