Az idén januárban a nagyfai büntetés-végrehajtási intézetben elindított Cisco Hálózati Akadémia Program sikere alapján a második oktatási intézményen kívüli hálózati szakemberképzés indul el 2004. december 13-án Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a Cisco Systems támogatásával.

Hasonló kezdeményezés létezik már az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, a kecskeméti a negyedik ilyen intézmény a világon. Az intenzív és gyakorlatorientált képzés első ütemében 10 fogva tartott személy vesz részt, akik a munkaerőpiacon versenyképes és keresett hálózati szakképesítést szerezhetnek. A program sikerét jelzi, hogy a nagyfai intézetben a CNAP első szemeszterének záróvizsgáját 12 fogvatartott tette le sikeresen.

A képzés lebonyolítását a büntetés-végrehajtási intézetekben jelentős informatikai oktatási tapasztalatokkal rendelkező Centrál Oktató Központ Kht. végzi. A szervezet célja a tudásalapú társadalom fejlesztése, a halmozottan hátrányos helyzetű (fogyatékkal élő és szabadságvesztésüket töltő) személyek társadalomba való be- és visszailleszkedésének elősegítése az informatika oktatás révén.

A szaktudás megszerzését a négyszemeszteres képzés sikeres elvégzésével egy Cisco Hálózati Akadémia Oklevél tanúsítja. A képzést sikeresen elvégző fogvatartottaknak szabadulásuk után lehetőségük nyílik arra, hogy a megszerzett hálózati szakismeretek alapján egy független tesztközpontban megszerezzék a nemzetközileg elismert CCNA (Cisco Certified Networking Associate) minősítést. A képzés továbbá az Országos Képzési Jegyzékben „informatikai hálózatirendszer-telepítő” elnevezésű szakma követelményeire is felkészít, így a képzés végén sikeres OKJ vizsgát tevők államilag elismert szakképzési bizonyítványt is szerezhetnek.