Elképzelhető, hogy külső segítséget vesznek igénybe a pártok az alkotmánybíró-jelöléshez – tudta meg a Népszava. Mint ismert, egyelőre két alkotmánybíró, Németh János és Czúcz Ottó helye betöltetlen, ám december 21-én lejár Strausz János mandátuma is.

A pártok ma folytatják az ezzel kapcsolatos egyeztetést. A gyakorlat szerint egy-egy jelöltet állít a kormányoldal és az ellenzék. Ha elfogadják egymás embereit, a harmadik bíró ügyében is létrejöhet az alku és a kétharmados parlamenti többség.

Már többször fölmerült, egyik oldal sem tartja jó “ajánlólevélnek”, hogy az elvileg pártokhoz nem köthető alkotmánybírói posztra a pártok jelölnek. A harmadik alkotmánybírói hely kapcsán eddig négy-öt név merült föl, ám egyes vélemények szerint, mivel a pártoknak eddig közülük nem sikerült egységesen támogatandó jelöltet találni, tágítani kellene a kört. Ezért várhatóan javaslatokat kérenek a köztársasági elnöktől, az Alkotmánybíróságtól, tudományos testületektől, vagy bírósági körökből. Ennek azonban jogi következménye nincs, mert hivatalos jelöltekről akkortól lehet beszélni, amikor a négypárti jelölő-testület a parlament elé terjeszti a neveket.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…