Hétfőn másodikként ratifikálhatja Magyarország az új európai alkotmányt. Az alapszerződés kapcsán rendezett konferencián Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke, jogi szakértők és politikusok vettek részt.

Az európai alkotmány akkor fog az új élet lehetőségeként megjelenni, ha a hétköznapokban teljesíti ki a gyarapodás, a szabadság ügyét – mondta a miniszterelnök csütörtökön a Parlamentben, az európai alkotmányos szerződésről tartott konferencián.

  • Nem a botlások, hanem a kiteljesedett lehetőségek Európáját szeretnénk – jelentette ki Gyurcsány Ferenc az Európa Ház és más civil szervezetek által életre hívott rendezvényen. – Ha ügyesek vagyunk, Magyarországra annyi fejlesztési forrás érkezik a következő években, hogy az csak a XIX-XX. század fordulóján érzékelt prosperitáshoz hasonlítható – tette hozzá.

A kormányfő a politikai és a gazdasági integrációban egy mélyebben és átfogóbban szervezett Európát támogat, a kultúra, a nyelv és a nemzeti identitás tekintetében pedig erősebb nemzeti szerepet szorgalmaz. Úgy vélte, a kettő nem zárja ki egymást.

  • Európa minden bizonnyal a demokratikus politikai berendezkedést, a versengő piacgazdaságot jelenti, ugyanakkor az önálló civil világot és a felvilágosodásból eredő humanizmust is, és az ezen a bázison épülő szolidaritást – jelentette ki a miniszterelnök.

Bővebben:
http://www.magyarorszag.hu/…0041216.html