Európai összehasonlításban is naprakészek lehetnek jövőre a magyar bíróságok – véli a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Lomnici Zoltán elégedett a testületek hazai és nemzetközi megítélésével, és annak is örül, hogy idén elmaradtak a korábbi években tapasztalt heves politikai támadások.

A bíróságokra fordított költségvetési fejlesztések jelentős eredményeket hoztak, a Legfelsőbb Bíróság (LB), az ítélőtáblák és a megyei bíróságok döntő többsége naprakész, jövőre egy éven belül intézik el a beérkezett ügyeket – mondta a főbíró.

“A vidéki bíróságokon az ügyek kilencven százaléka már idén is 3-6 hónap alatt befejeződött. Az ítélőtáblák és az LB pedig jövőre jut el oda, hogy egy éven belül befejezi a fellebbezéseket, illetve felülvizsgálati kérelmeket. Ez európai összehasonlításban is azt jelenti, hogy naprakészek leszünk” – közölte Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke.

Január 1-jétől megkezdi az ítélkező munkát a két új tábla, és ezzel számuk ötre bővül. Egy-másfél évig a győri és a debreceni ítélőtábla bérelt ingatlanban tevékenykedik, de azután saját székházba költözik.

Debrecenben a város önkormányzata minden párt támogatásával félmilliárd forintot szavazott meg az igazságszolgáltatási centrum építésére, ahol a tábla mellett más bíróság, illetve ügyészség is helyet kap. A két új ítélőtábla Északnyugat-, illetve Északkelet-Magyarország három-három megyéjének másodfokú ügyeit intézi majd.

Lomnici Zoltán elmondta: egyre több olyan bírósági ügy indult, amelynek politikai vonatkozása volt. Így például a politikusok személyiségi jogi perei, vagy akár a népszavazással kapcsolatos bírósági jogorvoslatok. Ennek ellenére idén elmaradtak a bíróságok elleni, korábbi években tapasztalt heves politikai támadások. A parlamenti pártok mértéktartóak voltak, és elfogadták a harmadik hatalmi ág döntéseit – mondta a főbíró.