Több tucat vámos és vállalkozó ellen emelt vádat az ügyészség az elhíresült cukros ügyben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – értesült a HavariaPress.

A bűncselekményre két évvel ezelőtt derült fény, miután kiderült, hogy több vállalkozó a Vám- és Pénzügyőrség embereit megvesztegetve csempészett be az országba többnyire Lengyelországból származó édességet. A vámkommandó két évvel ezelőtt csapott le a bűnszervezetre, ekkor egy nap alatt 30-40 településen tartottak razziát, és egyaránt őrizetbe vettek vámosokat és vállalkozókat is. A vámosok közül többen előzetes letartóztatásba kerültek, akik közül az utolsó gyanúsítottat tavaly engedték szabadon, hatmillió forint óvadék fejében.

Az összesen nyolcvanhárom gyanúsított ellen eredetileg kötelességszegéssel, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés, csempészet és közokirat-hamisítás miatt kívántak vádat emelni. A csempészet vádpontját azonban később vissza kellett vonni, miután Magyarország csatlakozott az unió országaihoz, hiszen a vámunió révén értelmezhetetlenné vált a csempészet fogalma. Az ügy nagyságát jellemzi, hogy csak maga a vádirat terjedelme több mint száz oldalra rúg, míg a teljes beterjesztett iratanyag mennyisége meghaladja a 16 ezer oldalt.