A szavazatok újraszámlálása után sem változott a december 5-i kettős népszavazás eredménye – ezt állapította meg az Országos Választási Bizottság.

1154 szavazókör eredményének ellenőrzése után az egészségügyi privatizációval kapcsolatos kérdésben 0,01 százalékkal csökkent az igen válaszok száma, a kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdésben viszont nem változott az eredmény. A kettős népszavazás tehát mindkét kérdésben eredménytelen volt. Az OVB határozatának megtámadására egy napot biztosít a törvény.

Az Országos Választási Iroda vezetője, Rytkó Emilia elmondta, hogy a kórházprivatizációról szóló döntés esetében az igenek száma 85-el csökkent, a nemek száma 62-vel nőtt. A kettős állampolgárság ügyében feltett kérdésre adott igen válaszok 128-cal nőttek, míg a nemek száma 158-cal csökkent, vagyis érdemben nem módosult a végeredmény.

“A megállapított eredmény ami 51,57 százalék volt az igeneknél és 48,43 a nemeknél az újraszámlálás után változatlan maradt. Ezek hétjegyű számok valamennyi esetben. Száz körüli eltérések semmilyen befolyással nem voltak a választás eredményére” – mondta Rytkó Emilia.

Az újraszámlálást követelő Magyarok Világ Szövetségének delegáltját azonban nem nyugtatta meg a másodszori ellenőrzés sem, amely alapján szintén eredménytelen lett a népszavazás. Azt kérte, hogy az országos választási bizottság tagjaival együtt ellenőrizhesse a jegyzőkönyveket. A kétszáznál is több jegyzőkönyv átnézése órákig tartott.