A lakossági hitelállomány jelentős kockázatot hordoz, ezért a felügyelet támogatja a pozitív adóslista bevezetését, amely csökkenthetné a hitelezők kockázatát és áttételesen a hitelfelvevők költségeit.

A PSZÁF is szorgalmazza a Bankszövetség és a Giro Rt. által már korábban felvetett pozitív adóslista bevezetését, miután az jelentősen mérsékelhetné a hitelintézetek kockázatát – nyilatkozta a FigyelőNet kérdésére a felügyelet szóvivője. A lakossági hitelfelvevők köréről nyújtott információk a bankok által a hitelköltségekbe kalkulált kamatkockázati felárat is csökkenthetné, miáltal olcsóbbá válhatnának a hitelek – tette hozzá Binder István.

A pozitív adóslista a jelenlegi BAR-listánál jóval terjedelmesebb adatbázis lenne, miután erre minden olyan magánszemély felkerülne, akinek valamilyen hitelszerződése van és az ezzel kapcsolatos kötelezettségeinek (kamat- és tőketörlesztés) rendre eleget is tesz. Az adóslista bevezetése ugyanakkor a személyiségi jogok veszélyeztetésének aggályait is felveti, emiatt – információink szerint – egy ideje egyeztetés folyik az ombudsman és a bankokat képviselő szervezetek között.

Bővebben:
http://fn.hu/cikk.php?…