Az elkészült ügynöktörvény az eredeti céloknak megfelelõen védi az érintettek intimszféráját és a nemzetbiztonsági érdekeket – mondta Burány Sándor sajtótájékoztatóján.

Az törvényjavaslattal megismerhetővé válik a teljes iratállomány, megszűnik a múlt, az információk monopolizálhatósága és kimazsolázási lehetősége – állította Burány.

“Célunk […], hogy az intim szféra és a nemzetbiztonság változatlanul védelmet élvezzen, ugyanis az érintettek magánélete nem válhat közprédává, és nem áll érdekünkben, hogy mindazokat nyilvánosságra hozzuk, akik a Magyar Köztársaság számára a mai napig hasznos információkkal szolgálnak” – közölte.

Burány elmondta, hogy a Történeti Levéltárról szóló törvényt módosító javaslatot várhatóan jövő héten nyújtják be. Az Országgyűlés februári első ülésnapján kezdheti el a törvényjavaslat általános vitáját, és átlagos parlamenti átfutási idővel számolva – ami hat hét – március végére megszülethet a törvény.

Az állambiztonsági iratok válnak megismerhetővé, amelyek a Történeti Levéltárban vannak, de azok neve nem lesz nyilvános, akik a mai napig aktívan szolgálják az országot. A magánélettel kapcsolatos adatok, megfigyelések, leírások sem lesznek megismerhetőek – közölte.

Azzal kapcsolatban, hogy Fodor Gábor [SZDSZ] szerint az MSZP kihátrálni látszik a törvényjavaslat mögül, Burány kijelentette: a vádak alaptalanok, mert az MSZP javaslata a teljes nyilvánosságot biztosítja.

A sajtótájékoztatón kiosztott törvénytervezet szerint azokat az adatokat lehet majd megismerni, amelyek operatív kapcsolat, hálózati személy vagy olyan hivatásos alkalmazott, illetve hatósági eljárás során eljáró személy azonosításához szükségesek, akinek a személyi anyaga a levéltárban van. Az előterjesztés szerint a különleges személyes adatok nem lesznek megismerhetők.

A törvénytervezet lehetőséget biztosít arra, hogy a megfigyeltek és harmadik személyek a levéltárban őrzött iratokat, a személyes találkozókról, beszélgetésekről gyűjtött adatokat megismerhessék.

Cikkünk a témában
Dr. Trócsányi Sára: Adatvédelem és/vagy nyilvánosság – Az egykori állambiztonsági iratok kezelése Németországban