Jövõre még nem lenne idõszerû az egységesen egykulcsos adórendszer bevezetése – derült ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter szavaiból. Az általános forgalmiadó-kulcsok átalakítására viszont akár már ez év végén sor kerülhet.

A személyi jövedelemadózásban idő előtti az a kérdés, érdemes-e mindenkit ugyanakkora mértékben megadóztatni. Nagyon tetszetős a szlovák példa, amelyben minden jövedelmet egységesen 19 százalékos adó terhel. Nem biztos azonban, hogy a magyar állampolgároknak, vállalatoknak is kedvező lenne ez az adórendszer. Az egységes adókulcs bevezetésének társadalmi hatásait azonban hosszasan elemezni kell – mutatott rá Draskovics a Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszterrel, valamint a főbb gazdaságkutató, és elemző cégek képviselőivel folytatott megbeszélését követően. Elképzelhető, hogy a jelenlegi kétkulcsos szja-rendszer jobban szolgálja a magyar állampolgárok érdekeit.

Akár már az év végén sor kerülhet ellenben az általános forgalmiadó-kulcsok közelítésére. A pénzügyminiszter szerint a 25 százalékos normál áfakulcsot legalább 20 százalékra vagy az alá kellene csökkenteni, miközben ugyanerre a szintre emelkedne a kedvezményes, jelenleg 15 százalékos kulcs. A gyógyszereket továbbra is ötszázalékos adó terhelné. Draskovics nem adott egyértelmű választ arra, hogy más termékek – egyebek között a könyvek, tankönyvek – is a legkisebb adókulcs alatt maradhatnak-e. Lapunk kérdésére azt mondta: azoknál a termékeknél lehetséges ez, amelyek esetében nem torzítja a versenyt az alacsony adókulcs.

Bővebben:
http://www.nol.hu/cikk/349257/