Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette, valamint életveszélyt okozó testi sértés bűntette kapcsán hirdetett ítéletet a Pécsi Ítélőtábla.

Az első fokon eljáró Baranya Megyei Bíróság megállapítása szerint 2003. november 12-én 17.00 óra után a vádlott (51 éves férfi) Komlón sétáltatta kutyáját, póráz nélkül. A sértett és élettársa hazafelé tartottak, amikor a sötétből hirtelen felbukkanó kutyától nagyon megijedtek. A sértett azt a megjegyzést tette a vádlottnak, hogy az önkormányzati rendelet szerint a kutyát pórázzal és szájkosárral kell sétáltatni, és ha a vádlott nem így tesz, akkor ő ezt be fogja jelenteni és a kutyát a sintérek elviszik. A vádlott ettől a felszólítástól indulatba jött és a kezében lévő pórázzal – amely végén karabiner volt és fém nyakörv is fel volt rá erősítve – a mellette elhaladó sértett hátára ütött. Ezt követően dulakodni kezdett a sértettel, aki szinte azonnal a földre esett, ekkor a vádlott legalább 1 esetben megrúgta. A férfit másnap kórházba kellett szállítani, ahol azonnal megoperálták, ezzel hárítva el a közvetetten életveszélyt okozó állapotot. A Baranya Megyei Bíróság a vádlottat bűnösnek találta életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, ezért őt 2 év 4 hónap börtönre és 3 évi közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott felmentésért, védője pedig elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést. A Pécsi Ítélőtábla Dr. Makai Lajos vezette büntető tanácsa a vádlott büntetését 2 év börtönre enyhítette és végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet jogerős.

Az első fokon eljáró Vas Megyei Bíróság megállapítása szerint az italozó életmódot folytató vádlott (42 éves férfi) 74 éves édesanyjával, a sértettel élt együtt Szombathelyen. Megromlott egészségi állapotú édesanyját folyamatosan és rendszeresen bántalmazta. 2004. év elejétől a sértett nem tudott ágyából felkelni, szükségletét maga alá engedte. Fia nem gondozta, nem cserélt ágyneműt, nem hívott hozzá orvost és nem látta el. Az asszony egy szinte elrohadt ágyban feküdt, így a házban elviselhetetlenné vált a bűz. Amikor a vádlott napi italozó körútjáról hazatért és érzékelte a bűzt, anyját többször ököllel bántalmazta. 2004. március 25-én a vádlott napközben szintén italozott, 15 óra körüli időben tért haza, ahol ismét tapasztalta a már elviselhetetlen bűzt, emiatt szidalmazni kezdte édesanyját, majd fején, arcán és testszerte többször megütötte, majd meg is rugdalta. Amikor a nő a bántalmazás abbahagyásáért kezdett könyörögni, a férfi megragadta a nyakát és addig fojtogatta, amíg el nem hallgatott. Ezt követően lefeküdt aludni. A nő a bántalmazás következtében az éjszaka során meghalt. Másnap reggel a vádlott miután sikertelenül próbált a már halott sértett szájába sört tölteni, elhagyta a házat és kocsmázni kezdett. Délután, amikor hazaért jobban szemügyre véve az édesanyját észrevette, hogy nem lélegzik. Kiment az utcára és az ott közlekedőknek kijelentette, hogy az édesanyja meghalt. A Vas Megyei Bíróság a vádlottat bűnösnek találta különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében, ezért 13 évi fegyházbüntetésre és 8 évi közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. A Pécsi Ítélőtábla mai tárgyalásán igazságügyi orvosszakértőt hallgatott meg. Az ítélőtábla a vádlottat 1 rendbeli folytatólagosan, védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett könnyű testi sértés bűntettében és 1 rendbeli emberölés bűntettében találta bűnösnek, az elsőfokon kiszabott büntetés mértékén nem változtatott, azonban a szabadságvesztést a vádlottnak nem fegyházban, hanem börtönben kell letöltenie. Az ítélet jogerős.