A legtöbb európai országban 50 évig kell jogdíjat fizetni a könnyűzenei alkotások játszása után. Zenekiadói körökben úgy becsülik, hogy 2010-től százmillió olyan régi dalokat tartalmazó album kerül ki az éves forgalomból, amelyeket manapság jogdíjért árusítanak.

Ez nagyjából évi egymilliárd dolláros kiesést, az éves kiadói árbevétel három százalékának elvesztését jelenti. És ez a becslés csak az ötvenes évek végéig született dalokat érinti, a veszteség sokkal nagyobb lesz, ha lejár a hatvanas-hetvenes években megjelent nóták szerzői jogvédelme is.

Az érintett zenészek és kiadók erős lobbizásba kezdtek az európai hatóságoknál annak érdekében, hogy hosszabbítsák meg a szerzői jogvédelem időtartamát. Felhívják a figyelmet arra, hogy az USA-ban éppen a közelmúltban növelték 95 évre az előadók szerzői jogainak védettségi időtartamát. Franciaországban, Olaszországban és Portugáliában az érintettek már ígéretet is kaptak a hosszabbításra és valószínű, hogy Nagy-Britannia is követi ezeknek az országoknak a példáját.

Bővebben:
http://it.news.hu/…_content.php?…