A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetnek a hajdani kommunista titkosszolgálatokra vonatkozó archívumából másolta ki az előző rendszer ügynökeinek 240 ezer nevet tartalmazó névsorát egy lengyel újságíró, aki azt szétosztotta a kollégái között.

Egy 240 ezer nevet tartalmazó “ügynöklistát” osztott szét kollégái között egy lengyel újságíró, akinek lépése törvényes bár, de erősen vitatott. Bronislaw Wildstein, a Rzeczpospolita című konzervatív lengyel napilap munkatársa azt állítja, hogy a fasizmus és kommunizmus bűntetteit vizsgáló lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetnek (IPN) a hajdani kommunista titkosszolgálatokra vonatkozó archívumából másolta ki a neveket.

A lista nyilvánosságra hozatala mindenesetre az idei parlamenti és elnökválasztás egyik forró kampánytémájává teheti az ügynökmúltat. A lengyel törvények értelmében minden politikusnak nyilatkoznia kell a titkosszolgálatokhoz főződő esetleges viszonyáról, s ha egy különleges törvényszék úgy találja, hogy hazudott, akár ki is tilthatják a közéletből.

Bővebben:
http://hvg.hu/…oklista.aspx

Cikkünk a Lengyel szabályozásról:
Dr. Trócsányi Sára: Ki mit tud(hat) – Az állambiztonsági szolgálatok irataihoz való hozzáférés cseh, lengyel és román szabályozása
http://www.jogiforum.hu/adatvedelem#20