Az Alkotmánybíróság (Ab) belső szabályzatainak a hatályos törvényekkel való összehangolását, a belső ellenőrzés hatékonyságának növelését és az adatszolgáltatás rendjének szabályozását javasolta az Állami Számvevőszék elkészült jelentésében, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez.

A 2000-től 2004 első félévéig terjedő időszak vizsgálata során az ÁSZ megállapította: a korábbi ellenőrzések óta a külső szabályozási környezet nem javult, a parlament nem fogadta el az ügyrendi törvényt és nem érvényesültek teljes körűen az Ab székhelyére, költségvetésének speciális kialakítására, benyújtására vonatkozó törvényi előírások sem.

A jelentés szerint hiányosságok, ellentmondások jellemezték az Alkotmánybíróság működésére és szervezetére vonatkozó szabályozást, amelyek a jogszabályi előírások ellentmondásaira is visszavezethetők voltak. Célszerűtlen gyakorlatot is eredményeztek, nem szabályozták teljes körűen az Alkotmánybíróság Hivatal szervezeti felépítését, az egyes szervezeti egységek feladatát, jog- és hatáskörét.