Rekord összegű, 1.4 millió eurós bírságot szabtak ki egy olasz lemezlovasra, aki igen nagy mennyiségű illegális hangfelvételt használt Rómában, egy ismert éjszakai szórakozóhelyen. A lemezlovasnál több, mint 2000 illegálisan letöltött mp3-as zenei file-t, és 500 videoklippet találtak.

Az olasz Gazdasági Rendőrség által kiszabott bírság az eddigi legnagyobb, amelyet magánszemélyre róttak ki mp3 formátumú, jogvédett hangfelvételek illegális másolásáért és felhasználásáért. (A bírság összege még fellebbezés tárgyát képezheti.) A DJ ellen további büntetőeljárás indítása várható.

Enzo Mazza, az olasz hanglemezipari szövetség (FIMI) igazgatója elmondása szerint, “Jó hír, a Gazdasági Rendőrség által kiszabott büntetés. A lemezlovas klubokban lépett fel, és pénzt keresett a zenével, amit felhasznált – míg azok, akik időt, tehetséget, kemény munkát és pénzt fektettek abba, hogy ezek a zenék egyáltalán megszülethessenek, egy fillért sem kaptak ebből. Reméljük, ez az eset precedens lesz azokszámára, akik hasonló tevékenységen törik a fejüket.”

A környék rádióállomásait és szórakozóhelyeit megcélzó akciót a Gazdasági Rendőrség vezette. A megtalált mp3-as hangfile-ok és videoklippek mellett nagy mennyiségű egyéb audiovizuális anyagot és szoftvert is lefoglaltak.