A rendszám ismeretében bármelyik autó tulajdonosáról kideríthető, van-e, volt-e a parkolás miatt pótdíjhátraléka. A szakértők szerint aggályos, ha a parkolási társaságok túl sokat “fecsegnek”.

Kíváncsi szomszédok, bizalmatlan munkavállalók – egy rendszám alapján bárki megtudhatja egy autó tulajdonosának parkolási előéletét, azt, hogy van-e érvényben lévő, kifizetetlen büntetése a parkolás miatt.

“Bár a telefonos adatszolgáltatás rendszere kényelmes és hasznos, ez a módja felvet bizonyos adatvédelmi aggályokat” – közölte megkeresésünkre Gulyás Csaba, az adatvédelmi ombudsman vezető főtanácsadója. Péterfalvi Attila munkatársa szerint a fő problémát az jelenti, hogy így bárki azonosításra alkalmas, személyes adatok birtokába juthat. Gulyás a megoldást a szűkszavú tájékoztatásban látja. “Jó lenne, ha a parkolócégek megbizonyosodnának az adatkérő személyéről, de ha nem megy, akkor szorítkozzanak csak az igenre és a nemre. Ne adjanak teljes körű tájékoztatást egy telefonon bemondott rendszám alapján” – mondta.

Bővebben:
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?…