Minden hatodik előzetes letartóztatásban lévő személyt bántalmaznak a rendőrök, mintegy felüket pedig lélektani nyomással akarják rábírni a vallomástételre – áll a Magyar Helsinki Bizottság jelentésében.

A jogvédő szervezet kutatását a megjelenés előtt a rendőrség is megismerhette, ők az ötszáz kérdőívből hivatalosan csupán egyet cáfoltak. A jelentés nyilvánosságra hozatalával egy időben lezárult a szervezet “kirendelt védői” programja is.

“A kihallgatás után rácshoz bilincselték, úgy ütlegelték. A veséjét is verték, és gázspray-vel közvetlen közelről lefújták” – a fenti csak egy – és korántsem a legbrutálisabb – eset a nyolcvanháromból, melyet a Magyar Helsinki Bizottság a múlt héten nyilvánosságra hozott jelentésében leír. A jogvédő szervezet az összes előzetes letartóztatásban lévő tizennyolc százalékát, összesen 499 fogva tartottat kérdezett meg arról, bántalmazták-e, illetve megfélemlítették-e a rendőrök. Az első kérdésre minden hatodik, a másodikra minden második ember igennel válaszolt. A személyes tapasztalatokat összegző kiadvány szerint a módszerek országszerte ugyanazok: hajtépés, ütések a felsőtestre és a fejre ököllel vagy gumibottal, illetve rúgások a lábra, valamint lélektani nyomás.
A kutatásból kiderül, hogy leginkább a külföldieknek, a fiatalkorúaknak és a fogva tartott romáknak van okuk félni, őket ugyanis jóval gyakrabban bántalmazták, mint másokat.

Bővebben:
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?…