Semmilyen érdemi kifogást nem emeltek az egyszerûsített vállalkozói adóval szemben az európai uniós tagállamok az EU áfabizottságának ülésén.

Ezzel a jelek szerint az utolsó kétség is elhárult az eva EU-konformitását illetően, miután az Európai Bizottság (EB) nevében Kovács László adóügyi biztos már korábban kimondta: az EB szerint maradhat az eva.

Kovács tegnapi nyilatkozatában leszögezi: “az áfabizottság elfogadta azokat a szakmai érveket, amelyeket az elmúlt hetekben tett nyilatkozataimban is hangsúlyoz-tam”. E szerint az eva összeegyeztethető az uniós áfaszabályokkal, miközben az unió közös kasszáját sem éri veszteség, hiszen a magyar befizetések összege nem csökken. Az érvek szerint az eva az adórendszer egyszerűsítését és az adóelkerülés visszaszorítását szolgálja – vagyis alapvető uniós adópolitikai célokat szolgál. Az áfabizottság azt is tudomásul vette, hogy ez az adózási forma előnyös a kisvállalkozásoknak, segítésükkel tehát fontos uniós gazdaságpolitikai célt is szolgál. Állítólag akadtak olyan tagállamok is az áfabizottságban, amelyek kifejezetten dicsérték az eva innovatív jellegét.

Bővebben:
http://www.nol.hu/cikk/353073/