Az Amnesty International szombaton jelentette be, hogy pénteken 83 éves korában hosszú betegség után egy oxfordi kórházban elhunyt az alapító atya, Peter Benenson brit ügyvéd.

“Peter Benenson élete az igazságtalanság elleni globális küzdelem víziója melletti elkötelezettség bátor testamentuma volt” – szól az Amnesty nekrológja.

Benenson 1961-ben annak hatására alapította az Amnesty International jogvédő szervezetet, hogy olvasta a hírt: Portugáliában két fiatalt letartóztattak, amiért egy lisszaboni étteremben “szabadságra” koccintottak. “Ez olyan felháborodást váltott ki belőlem, hogy kiléptem az underground világából, fölsétáltam a St. Martins-In-The-Fields templom lépcsőjén, és odabenn elgondolkodtam: mit lehetne ténylegesen tenni annak érdekében, hogy hatékonyan mozgósítsuk a világ közvéleményét” – vallotta Peter Benenson a szervezet alapításának 40. évfordulóján.

Az Amnesty International ma a világ legnagyobb független nemzetközi emberjogi szervezete: több mint 1 millió 800 ezer tagot számlál.