A köz- és államigazgatás a nagy papírfogyasztók közé tartozik. Talán csak a nyomdaipar előzi meg a felhasznált papírmennyiséget tekintve. A számítógép és az internet elterjedése segíthet ezen a problémán.

  • Parlament nemcsak a szó legszorosabb értelmében és a valóságában létezik, hanem virtuális formában is, mégpedig az interneten, már jó néhány éve. Hogyan működik most az elektronikus parlament, az e-parlament?
  • Tudomásul vesszük, sőt, fontosnak tartjuk, hogy az intézmény szigorúan nyilvános, ami itt folyik, ezért minden, ami itt készül az kikerül, ami nem titkosított természetesen nemzetbiztonsági okokból. A futárposta ma már az interneten érhető el, és nemcsak a képviselőknek, hanem bárkinek, aki a honlapunkra látogat, hiszen a nyitólapon ott van, hogy futárposta. Az összes törvénytervezet kikerül a netre. Nagy eredmény az, hogy ha papíron is nyújtják be például egy képviselő egyéni indítványát vagy a kormányzat, ezt nem elektronikusan teszi meg, hanem papíron, hagyományos módon, akkor 15 perc múlva gyakorlatilag az interneten rajta van, mert scanneljük és kitesszük az eredeti papírt. Én azt gondolom, hogy ez egy óriási eredmény. De hát belül is működik a rendszer, ami nem annyira látványos, hogy a képviselők és az apparátus ma már gyakorlatilag mindent számítógépen készít el és az elektronikus hálózatokat használja a belső kommunikációra is – mondta Mandur László, az Országgyűlés szocialista párti alelnöke.

Bővebben:
http://www.radio.hu/index.php?…