Az előre tervezett ellenőrzés sorozat keretében 2005. március 17-én ismét a Kőbányai úti áruházak, illetve azok környékének, továbbá a Józsefvárosi piac ellenőrzésére került sor.

Az ellenőrök bemutatkozását követően a környék felbolydult méhkassá változott. Az árusok sorra “szüntették be” az árusítást a “civil” vásárlók nem kis bosszúságára. Nem csak bezárták az üzleteket és a pavilonokat, hanem gyors iramban többen el is hagyták a piacot. A piac 1-es kapuján egymás után hajtottak ki – a többnyire harmadik országbeliek által vezetett – személygépkocsik és furgonok, arra számítva, hogy ezen a napon már hosszadalmasabb hatósági jelenlétre számíthatnak (“ez a nap már tönkrement”).

A Kőbányai úti 21-es épületben és a környező üzletekben kezdődtek az ellenőrzések, melyek a bevétel regisztrációs hajlamra irányultak. A 10 ellenőrzésből 4 esetben nem állítottak ki nyugtát az értékesítésről az adózók. További 2 alkalommal egyéb hiányosságok megállapítására került sor.

Az ellenőrzéssorozat első ütemét követően a szemközti Józsefvárosi piacon további 6 próbavásárlásra került sor, ahol minden esetben a nyugtaadás elmulasztását állapítottuk meg.

Az akcióban 12 fő adóellenőr vett részt. A biztonságos munka feltételeit civil ruhás rendőrök közvetlenül biztosították.

A délelőtti órákban megtartott ellenőrzések összesített adatai:

Elvégzett nyugtaadási kötelezettség teljesítésére irányuló ellenőrzés: 16 db,

  • ebből megállapítással zárult (75,0%): 12 db,
  • ebből egyáltalán nem adott nyugtát (62,5%): 10 db.