A bírósági végrehajtási törvényt úgy kívánja módosítani öt MSZP-s képviselő, hogy a lakások árverésekor az önkormányzatnak legyen elővásárlási joga. Az új technika a lakásmaffia alól húzná ki a szőnyeget. A parlament ma egyelőre a kormányt kéri fel lépésekre.

Nemrégiben, amikor a parlament gazdasági bizottsága a lakásmaffia visszaszorításáról szóló kormánybeszámolót és az új határozati javaslatot tárgyalta, szóba került az is, hogy a végrehajtások körül sem mennek rendben a dolgok. Szervezett csoportok jelennek meg az árveréseken, és erőszakosan távol tartják a külső érdeklődőket, ők maguk pedig a valós piaci érték alá ejtik az árakat. Akkor Horváth Csaba – aki e bizottság lakásügyi albizottságának az elnöke – hirtelen elhatározással azzal az ötlettel állt elő, hogy az önkormányzat elővásárlási jogával megszüntethető lenne a mások kisemmizésének eme gyakorlata. Most ő, továbbá Göndör István, Podolák György, Józsa István és Csiha Judit jegyzi a végrehajtási törvény módosítását.
A tervek szerint a szabály a jövőben úgy szólna, hogy az elárverezett, azaz végrehajtás alatt álló ingatlan esetében az önkormányzatot elővásárlási jog illeti meg (sőt az ajánlatok bontásán is részt vehet az önkormányzat képviselője). Az árverést továbbra is addig kell folytatni, amíg a licitálók ajánlatot tesznek, de akkor a legmagasabb ajánlatot tevővel közli a végrehajtó, hogy az illetékes önkormányzatnak harminc napja van az elővásárlási jog gyakorlására. Ha a valós ár magasabb az árverésen kialakultnál, az önkormányzat kifejezetten jól jár, ha megveszi az ingatlant. Ilyenkor az addigi tulajdonos továbbra is a lakásban maradhat, viszont lakbért kell fizetnie. Ha az önkormányzat bejelentette a szándékát, a végrehajtó erről értesíti a legnagyobb összegű ajánlatot tevőt arról, hogy mégsem veheti meg az ingatlant.

Ha az önkormányzat lesz a vevő, akkor a licitáló befejezte a tevékenységét ebben az ügyben. Viszont ha nem élt az elővásárlási jogával, akkor további 15 napon belül a legtöbbet ajánlónak ki kell fizetnie a vételárat.
A parlament egyébként ma szavaz egy határozati javaslatról, amely a kormányt szólítja fel, hogy tegyen lépéseket a lakásmaffia tevékenysége ellen.