A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény – a Ket. – elindítására egymilliárd forint állami támogatás áll rendelkezésre, amelynek fele a közeljövőben, másik fele a hatályosulás tapasztalatait összegző kormányértékelést követően, február hónapban kerül folyósításra.

A jogforrás – amely születéstől a halálig meghatározza minden állampolgár és a hatóságok közötti viszonyt – 2005. november 1-jén lép hatályba, felváltva 1957. óta hatályos elődjét.

Az új eljárási kódex jogi keretet biztosít a korszerű, ügyfélbarát, szolgáltató közigazgatás megteremtéséhez. Célja az, hogy az ügyfelek problémái gyorsabban, hatékonyabban, olcsóbban oldódjanak meg. A törvény megalapoz egy új ügyintézési kultúrát is. A szolgáltató közigazgatás kialakulása természetesen e törvény hatályba lépésével nem következik be azonnal, a változás egy folyamat eredménye lesz. Ehhez további feltételek is szükségesek, és szemléletváltozásnak is végbe kell mennie a közigazgatásban.

A törvény hatályba lépésére a köztisztviselői kar felkészítése tudatosan, tervszerűen megtörtént. Október 31-éig valamennyi érintett köztisztviselő a feladatának megfelelő szintű képzésben részesül azért, hogy az új jogszabály alkalmazása gördülékeny legyen.

A Belügyminisztérium és a társtárcák monitoring rendszert építettek ki a működési tapasztalatok folyamatos értékelésére és a felmerült jogalkalmazási kérdések haladéktalan megválaszolására.