Speciális útlevél-leolvasóval mutatkozott be az idei Kriminálexpo.

A gép automatikusan érzékeli a behelyezett dokumentumot, és az adatokat az internet segítségével továbbítja a határőrség központi adatbankjába.

A pontos adattovábbításra szüksége is lesz a hatóságoknak, mert egy most közzétett felmérés szerint a közbizalom jelentősen megcsappant. Országszerte 4500 embert kérdeztek meg arról, mennyire bíznak meg a demokratikus intézményrendszer különféle szereplőiben. A Közösségfejlesztők Egyesülete és a Magyar Művelődési Intézet közösségfejlesztési osztálya vezetésével lezajlott vizsgálat gyorsmérlege szerint a legjobb bizonyítványt a megkérdezettek a rendőrségnek adták, viszonylagos a közbizalom az önkormányzatokban, de megdöbbentően rossz a politikusok megítélése.

A válaszok alapján a rendőrség iránti állampolgári bizalom volt a legnagyobb, a megkérdezettek 49 százaléka “nagyon”, illetve “eléggé” megbízik az intézményben. Az önkormányzatokról a válaszadók 42 százaléka vélekedett pozitívan. Ezt követi az igazságszolgáltatás (38), majd a parlament (15 százalék), a politikusoknak a megkérdezettek kilenc százaléka hisz.

A Jogi Fórum a KRIMINÁLEXPO médiatámogatója