26 országból mintegy 50, a problémás droghasználat illetve az annak nyomában járó fertőző betegségek (HIV/AIDS, Hepatitis B,C) megelőzésével és kezelésével foglalkozó külföldi szakember írta alá azt a Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek címzett levelet, amely a hazai ártalomcsökkentő programok lehetetlen jogi és anyagi helyzetének megoldását kéri a kormányfőtől. Az aláírásgyűjtést a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet kezdeményezte.

A levél nemzetközi ajánlásokra (EU drogpolitikai akcióterve, WHO és UNAIDS dokumentumok) és a hazai nemzeti drogstratégiára (2000) hivatkozva felhívja a figyelmet az ún. ártalomcsökkentő beavatkozások (steril fecskendők terjesztése, metadon-fenntartó terápia, utcai megkeresés stb.) életmentő szerepére a droghasználók körében terjedő fertőző betegségek megelőzésében és kezelésében. Bár jelenleg Magyarországon a legnagyobb fenyegetést jelentő HIV/AIDS járvány előfordulása még viszonylag alacsony, ez a helyzet évről évre, hónapról hónapra drasztikus gyorsasággal változhat: a szomszédos Ukrajnában például a lakosság 1,4%-a HIV pozitív, nagy részük a használt fecskendők megosztása miatt fertőződött meg. A hepatitis C járvány elterjedtsége a hazai drogfogyasztók körében is jelentős. A járványoknak nemzetközi tapasztalatok szerint csakis a hatékony ártalomcsökkentő szolgáltatások állhatják útját!

A hazai ártalomcsökkentő programok ugyanakkor napi fennmaradási problémákkal küszködnek: az ország legnagyobb metadonklinikája például anyagi problémákra hivatkozva nyáron beszüntette az új kliensek felvételét, a főváros legnagyobb tűcsereprogramja a maradványképzés miatt még a pályázati úton a kormányzat által neki ítél pénzforrásokhoz sem jutott hozzá, így puszta léte is veszélybe került. A kormány idén mintegy 50%-al csökkentette a probléma kezelésére szánt államháztartási forrásokat. Az ártalomcsökkentő szolgáltatások ezenkívül nem tudnak hatékonyan működni egy olyan jogi környezetben, ahol a célcsoportot alkotó drogfogyasztókat a büntetőtörvénykönyv kriminalizálja.

A levelet aláíró nemzetközi hírű orvosok, pszichológusok, szociológusok és jogászok arra kérik a miniszterelnököt, hogy lépjen fel személyesen az ártalomcsökkentés anyagi támogatásának előmozdítása, és a veszélyeztett csoportok büntetőjogi üldözését megszüntető jogszabályok megalkotása érdekében.