“Csak tiszta forrásból – az újságcikket a törvény védi” szlogennel indított felvilágosító kampányt hat lapkiadó vállalat az illegális sajtótermék-felhasználás ellen. A publikált cikkeket engedély nélkül felhasználó intézmények és sajtófigyelő cégek ugyanis jelentős károkat okoznak a lappiacon.

A Nemzet Lap és Könyvkiadó, a Napi Gazdaság, a Népszabadság, az Axel Springer, a Ringier és a Zöld Újság által indított kampány azoknak a vállalatoknak és intézményeknek szól, akik sajtófigyelő szolgáltatást vesznek igénybe, vagy maguk is felhasználnak sajtócikkeket.

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleménye szerint ugyanis az újságcikk törvényi védelem alatt álló szerzői mű. Így a sajtófigyelő csak a jogtulajdonos, vagyis a lap engedélyével szállíthat cikkmásolatot a megrendelőinek. Ez vonatkozik az internetes és a cégen belüli intranetes felhasználásra is. A minimális létszámmal működő sajtófigyelő cégek az újságírók által létrehozott szellemi termék újraelosztási folyamatába kapcsolódnak be – s teszik mindezt engedély és jogdíjfizetés nélkül.

Ormós Zoltán ügyvéd elmondta: “Információnk szerint a médiafigyelők 80-90 százaléka valamilyen módon szerzői jogot sért, ez közjegyzőileg dokumentált, alapos kutatásokon alapszik. Ha jól értem, a kiadók elsődleges szándéka a felvilágosítás és a türelmi időszak szabásával egy lehetőség a jogsértő állapotok felszámolására.”

Az engedély nélküli felhasználásnak ugyanis direkt büntetőjogi kockázata van, polgárjogi következménye pedig a kártérítés. A Napi Gazdaság becslése szerint a hat médiafigyeléssel foglalkozó vállalkozás bevétele éves szinten körülbelül ötszázmillió forint, mert ezeket a szolgáltatásokat több mint ezer társaság veszi igénybe. Mindez az intézményi és vállalati lapelőfizetők csökkenéséhez vezetett, ez pedig bevétel- és hirdetéskiesést jelentett.