Az önkormányzatok bűnmegelőzési szerepvállalásának országos helyzetképéről, valamint „A magyar bűnmegelőzés gyakorlatából” című könyvbemutatót és sajtótájékoztatót tartottak 2005. november 3-án az Egyetemi Kongresszusi Központ Konferencia Termében a KRIMINÁLEXPO rendezvénysorozat keretében.

Tájékoztatót dr. Győrpál Elemér, a BM Önkormányzati Hivatal Polgármesteri és Képviselőtestületi Iroda vezetője, dr. Hegedűs András, a BM bűnmegelőzési főcsoportfőnöke, valamint dr. Jármy Tibor r. őrnagy, a BRFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője tartotta.

Az idei KRIMINÁLEXPO kiemelt szerepet szánt az önkormányzatok közbiztonságot javító törekvései, bűnmegelőzési programjai bemutatásának. A magyar önkormányzatok erősödő szerepvállalásának elismerését fémjelzi, hogy november 3.-tól kezdődően itt tartja soros ülésszakát az Európai Városbiztonsági Fórum (EFUS). A KRIMINÁLEXPO e programeleme az érdeklődők számára betekintést enged a városbiztonság aktuális problémáit és megoldási alternatíváit kutató, „Biztonságos Városok – Bűnmegelőzési Kultúrák” című, szeminárium eseményeibe, amellyel párhuzamosan zajlik a hazai tapasztalatokat nyilvánosság elé táró Városbiztonsági Konferencia.

A konferencia szünetében a sajtó képviselői tájékoztatást kaptak az önkormányzatok közbiztonsági, bűnmegelőzési tevékenységéről a Közigazgatási Hivatalok bevonásával készített országos helyzetképről, a Belügyminisztériumnak az önkormányzati szerepvállalást ösztönző, segítő tevékenységéről.

Bemutaták a szélesebb nyilvánosságnak a BM Országos Bűnmegelőzési Központ „A magyar bűnmegelőzés gyakorlatából” című könyvét. A könyvvel olyan összefoglalót, praktikus regisztert, gyakorlati kézikönyv kerül a bűnmegelőzéssel intézményesen, vagy önállóan foglalkozó önkormányzatokhoz, rendészeti szervekhez, civil szerveződésekhez, amely egyrészt átfogó képet ad a magyar bűnmegelőzés eredményeiről, a futó modellekről, programokról, másrészt a gyakorlati munkában is hasznosítható az egyes megoldások egyszerű adaptációjával.

A szakkiállítás területén BM Országos Bűnmegelőzési Központ standján öt megyei jogú város bűnmegelőzési stratégiája, programja mutatkozott be.

A könyvbemutató letölthető itt.

A Jogi Fórum a KRIMINÁLEXPO médiatámogatója.