Charlie McCreevy, az ír belső piaci biztos szerint az adóharmonizáció nincs és nem is lesz napirenden, mert a tagállamok közötti verseny egészséges. A biztos annak ellenére támadja a társasági adóalap harmonizálására irányuló terveket, hogy az Európai Bizottság már jóváhagyta a javaslatot.

Csütörtöki (2005. november 10.) beszédében a biztos nem értett egyet Kovács László adóügyi biztossal abban, hogy 3-4 éven belül egységes társasági adót kellene bevezetni az EU-ban. “A közös adóalap bevezetése azt feltételezi, hogy megállapodás születik az adóztatható nyereségekről. Tegyük fel, hogy ebben egyet tudunk érteni még ebben az életben, de akkor is csak az út egyharmadát tettük meg, a neheze csak ezután következik” – nyilatkozta McCreevy.

Szakértők szerint az egységes alap nagyobb hatékonyságot biztosítana a vállalatoknak, a jobb átláthatóság és a könnyebb kalkulációk révén. Az ellenzők szerint azonban ez lenne az elő lépés az adóharmonizáció felé, amelyet a tagállamok többsége ellenez. Kovács szerint ugyanakkor a Bizottság nem készül az adók harmonizációjára.