Bár az általános forgalmi adó szabályai szűk mozgásteret hagynak a kulcsváltozásoknál a trükközésre, némi esély azért maradt. Kormányzati kalkulációk szerint mindent egybevetve jövőre összesen 166 milliárd forintot takaríthat meg a lakosság az 5 százalékpontos csökkentés révén.

Előrehozott áfacsökkentést hirdetve több áruházlánc vevőfogó kampányba kezdett, azt állítva, hogy a 25 százalékos általános kulcs januártól esedékes 5 pontos mérséklésének előnyeit náluk már most élvezhetik a vásárlók. Ez így persze blöff, hiszen egyetlen cég sem teheti meg, hogy kénye-kedve szerinti áfakulcsot számítson fel. Ha a vevő ellenőrzi a számlát, az ideieken csak 25 százalékos kulcsot találhat (kivéve természetesen az 5 és a 15 százalékos kulcsú termékekét és szolgáltatásokét, továbbá az október 1-jétől valóban 20 százalékos kulcsú üzemanyagokét). Persze a kereskedők trükközhetnek úgy is, hogy a számlán nem alulról (a nettó összegre), hanem felülről (a bruttóból levonva) jelzik az áfa összegét, s így az valóban 20 százalék. Csakhogy januártól alulról lesz 20 százalékos a mérték, ami felülről 16,67 százalék. Lehetséges persze, hogy az áfával akciózó kereskedők valójában árengedményt adnak, a vevő számára pedig édes mindegy, hogy áfában vagy árban kap-e a kedvezményt.

Az áfatörvény pontosan előírja, milyen esetben melyik kulcsot kell alkalmazni. A főszabály szerint a 20 százalékosat azokban az esetekben, ha a teljesítés (azaz az értékesítés, szolgáltatás) időpontja 2005. december 31-e utáni. Kivétel ez alól az úgynevezett folyamatos teljesítés (például az áram- és a távközlési szolgáltatás), illetve ha a rendszeresen ismétlődő szállításért időszakos (például kéthetes) elszámolásban állapodnak meg a szerződő felek – hívta fel a figyelmet Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének alelnöke.

Folyamatos teljesítés esetén az átállásnál attól függ az alkalmazandó áfamérték, hogy számlálóleolvasással vagy másként mérik-e a fogyasztást. Az előbbire tipikus példa a villanyóra. Az áramdíjra a 20 százalékos kulcsot első alkalommal akkor lehet felszámítani, amikor a teljes leolvasási időszak 2005. december 31-ét követi. A lakosságnak tehát az lenne az előnyös, ha január 1-jén csengetnének be az óraleolvasók, de sokkal valószínűbb, hogy a szokásos ritmus szerint mondjuk 5-én vagy csak 10-én jönnek. Ezért ne lepődjön meg a lakástulajdonos, ha a januári öt, illetve tíz nap fogyasztását is még 25 százalék áfával növelten kell megfizetni.

Más a helyzet, ha nincs számlálóleolvasás. Jellemzően ilyen például a vezetékes és a mobiltelefon vagy az internetszolgáltatás, amelyeknél napra-percre pontosan tudja a szolgáltató, hogy ügyfele mikor mennyit telefonált vagy szörfözött a világhálón.

Bővebben:
http://hvg.hu/…riss183.aspx