Az Európai Bizottság törvényi felhatalmazást szeretne arra nézve, hogy eldöntse: elfogadhatók-e az egyazon országból származó vállalatok közötti fúziók és felvásárlások.

Neelie Kroes versenyjogi biztos mindezt azután jelentette be, hogy képtelennek bizonyult megakadályozni egy előre bejelentett, két spanyol vállalat között lezajló felvásárlást. Jelenleg az európai unió versenyjogának sajátos szabályai miatt azért nem bírálhatta el a Gas Natural cég által az Endesa felvásárlására tett ajánlatot, mert azok üzleti forgalmának kétharmada Spanyolországon belül bonyolódott le.

Most e kétharmados szabály megváltoztatására törekszik, de a tagállamok valószínűleg nem engedik majd az ilyen irányú tervek megvalósulását. A szabályozás megváltoztatásához ugyanis a tagállamok egyetértésére lenne szükség; ez azonban azért nem valósulhat meg, mert egyes országok presztízskérdést csinálnak hazai óriásvállalataik létrejöttéből.

Az Európai Bizottság szóvivője a BBC-nek adott nyilatkozatában azt közölte, hogy Kroes asszony elsősorban az energiaszektor vonatkozásában törekszik az 1989-ben megalkotott kétharmados szabály megváltoztatására, de az esetleges módosításokat más szektorok vonatkozásában is ajánlatosnak tartja megvizsgálni.

A jelenlegi szabályozás értelmében a versenyjogi biztos kizárólag akkor élvez belső fúziók és felvásárlások esetén versenyfelügyeleti jogköröket, ha az érintett vállalatok együttes üzleti forgalma világviszonylatban eléri az 5 milliárd eurót, és a Közösségen belül mindegyiknek legalább 250 millió eurós forgalma van. A Gas Natural huszonkét és fél milliárd euróért készül megvásárolni az Endesa vállalatot.