A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Védegylet üdvözli az egészségügyi tárca bejelentését: a kormányzat megoldást keres arra, hogy az állam a jövőben is álljon helyt a kötelező védőoltások szövődményeként fellépő egészségkárosodásokért.

Az egészségügyi törvényből október 30-i hatállyal került ki az a rendelkezés, amely az állam kártalanítási kötelezettségét írta elő, ha a kötelező védőoltások szövődményeként valakit egészségkárosodás ér.

A TASZ és a Védegylet október 25-én levélben tiltakozott a parlamenti pártok frakcióvezetőinél az állami felelősségvállalás megszüntetése miatt. A két szervezet rámutatott: a másik oldalon adott esetben büntetőjogi konzekvenciákkal is jár, ha egy szülő nem engedi beoltatni gyermekét. Az állam hirtelen és indokolatlan kihátrálása a felelősségvállalásból nyugtalanító módon felerősítette a védőoltás-programokkal kapcsolatos kételyeket is.

A TASZ és a Védegylet szerint növeli a politikai intézményekbe vetett bizalmat, ha a jogalkotóban van elég bölcsesség meghallani a társadalmi önszerveződések hangját és átgondolni korábbi hibás döntéseit.

A TASZ és a Védegylet ugyanakkor úgy véli: a jelenlegi helyzetben az lenne az alkotmányosan is megnyugtató lépés, ha a parlament visszahelyezné az egészségügyi törvénybe a nyáron hatályon kívül helyezett rendelkezést. A két szervezet felhívja az egészségügyi tárca figyelmét arra is, hogy a klinikai tesztelések során alkalmazott vizsgálati készítményekkel kapcsolatban is indokolatlanul szüntette meg a gyógyszerkódex az állam mögöttes kártalanítási kötelezettségét.