Bizonytalan, köztartozásnak minősül-e a be nem fizetett parkolási csekk, ha azt egy magáncég akarja behajtani. Az Este műsora utánajárt, döntés csak februárban várható.

A napokban többezer autós kapott felszólítást az Intrum Justitia Rt behajtó cégtől, akik megvették a Centrum Parkolási Kft. eddigi összes tartozását. A követeléskezelő társaság kétmilliárd 700 millió forint tőketartozást próbál majd behajtani a szerintük vétkes autótulajdonosokon. Ezt az összeget becslések szerint 700 millió kamattartozás is növeli.

A cég többezer autóst szólított fel, hogy nyolc napon belül rendezze adósságát, ellenkező esetben bírósághoz fordul, és átminősítetti az adósságot köztartozássá. Az APEH képviselője már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy magáncégek esetében erre nincs lehetőség. A bíróság egy korábbi ítélete szerint az ilyen tartozásokat az adóhivatal hajthatja be akkor, ha önkormányzati társaság követeléséről van szó.

Az Este utánajárt, hogy a Legfelsőbb Bíróság szerint is köztartozásnak minősül-e a be nem fizetett parkolási csekk, ha azt egy magáncég akarja behajtani. Korántsem egységes azonban a testület álláspontja. Információink szerint februárra várható csak egyértelműen állásfoglalás ebben a kérdésben. Az Estében az Intrum képviselője arra buzdította az adósokat, fizessenek.