Ausztria megtilthatja a csomagolás nélküli rágógumik árusító automatából történő forgalmazását – a tilalom a közegészség védelmével igazolható.

Ausztriában tilos cukorból vagy cukorpótlóból készült édességet csomagolás nélkül automatából árusítani.

E tilalom ellenére G. Schwarz különböző, csomagolás nélküli rágógumikat forgalmazott árusító automatákból Salzburgban (Ausztria), amelyek forgalmazásával szemben Salzburg város polgármestere határozatokat hozott.

G. Schwarz megtámadta e határozatokat az Unabhängiger Verwaltungssenat Salzburg előtt arra hivatkozva, hogy az édességhigiéniára vonatkozó osztrák szabályozás összeegyeztethetetlen a közösségi joggal és különösen az áruk szabad mozgásával.

Ebben az összefüggésben az említett fórum előzetes döntéshozatal iránt terjesztett elő kérdést az Európai Közösségek Bíróságához.

A Bíróság ítéletében megállapítja, hogy az élelmiszer-higiéniáról szóló irányelv1 nem vonta harmonizáció körébe az árusító automatákból kapható élelmiszerek kötelező csomagolását. Az erre vonatkozó nemzeti intézkedéseket ezért az EK‑Szerződésnek az áruk szabad mozgására vonatkozó rendelkezései alapján kell megítélni.

A Bíróság továbbá megállapítja, hogy az osztrák szabályozás akadályozza az áruk szabad mozgását. Azok az importőrök, akik édességet kívánnak Ausztriában árusítani, kötelesek azt becsomagolni, ami költségesebbé teszi számukra az ebben a tagállamban történő forgalmazást. A csomagolás nélküli áruk árusítására kialakított automatákat ezenkívül nem lehet becsomagolt áruk árusítására használni.

A Bíróság mindazonáltal úgy ítéli meg, hogy a szóban forgó tilalom igazolható, mivel a közegészség védelmét illetően megfelelő és arányos intézkedésnek minősül. Korábban ugyanis már megállapításra került, hogy a csomagolás nélküli édességek a fogyasztóról átkerült patogén organizmusokkal, valamint nedvességgel és rovarokkal érintkezhetnek az automatákban.